Plantaardig....of zou de courgette er ook wat van vinden?
Anyhow, je zou hier misschien alleen supergezonde gerecepten verwachten. En geen cakes...
Maar toch wel. Met je leefstijl bezig zijn is namelijk geen dieet. Voor 80% van de tijd maak je gezonde keuzes. Lekker veel groenten, fruit, volkoren en onbewerkt.
Maar die 20% mag best buiten de schijf van vijf zijn.
En het leuke van zelfmaken is:
je ziet precies wat erin gaat (ik maakte laatst merenque, nou....als je ziet hoeveel suiker daarin zit!!)
Het is vers en zonder allerlei chemische houdbaarheidsmiddelen
Je bent lekker bezig
smaak is vaak veel bezig dan iets uit een plastic verpakking
En o ja...je bespaart daarmee ook verpakkingsmateriaal ;)
En courgette klinkt misschien alsof je een enorme macrobiotische cake gaat bakken, maar de courgette geeft de structuur. Hij smaakt dus niet naar courgette. Vergelijk het met een worteltaart.
Wat je nodig hebt:
Courgette Cake:
350Â g courgette (dit zijn twee kleine exemplaren)
citroenrasp van twee biologische citroenen
100Â g lichte basterdsuiker
80Â g kristalsuiker
120Â ml zonnebloemolie
60 ml ongezoete plantaardige melk (sojamelk) of gewone melk als je dat liever gebruikt
60Â ml citroensap
260Â g bloem
1Â theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
1Â theelepel gemalen kaneel
1Â theelepel gemalen gember (poeder)
½ theelepel zout
Citroen drizzle:
85Â g poedersuiker
sap van een halve citroen
Bereiding:
 Verwarm de oven voor op 180C, gasstand 4.
Vet een cakevorm van ongeveer 11,5 x 21,5 cm in en bekleed deze met een strook bakpapier. Zorg ervoor dat je aan beide kanten wat overlaat, zodat je de cake er gemakkelijk uit kunt tillen.
Rasp de courgette grof en leg het geraspte vruchtvlees in een schone theedoek boven de gootsteen. Knijp het overtollige water er stevig uit. Weeg het overgebleven vruchtvlees, je zou ongeveer 240g over moeten hebben.
Doe de geraspte courgette in een grote kom samen met de citroenrasp, lichtbruine basterdsuiker, kristalsuiker, zonnebloemolie, melk en citroensap.
Klop tot het goed gecombineerd is.
Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, gember en zout toe. Roer tot er geen droge klontjes overblijven.
Schep het beslag snel in de cakevorm, verdeel het gelijkmatig en plaats het in de voorverwarmde oven.
Bak ongeveer 70 minuten tot een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Laat afkoelen in de vorm.
Zodra de cake is afgekoeld, zeef je de poedersuiker in een kom en roer je geleidelijk het citroensap erdoor tot je een dik maar gietbaar glazuur hebt.
Sprenkel het glazuur over de bovenkant van de cake en serveer. Bewaar in een luchtdichte verpakking tot vier dagen.
Comments